odmor kako,gde

05 Sep, 2010

orijent

jos nesto o... — Autor marijanan @ 13:33

Istanbul, Carigrad ili Konstantinopolj, sinonimi za moderan grad protkan tradicijom. Nekadasnja prestonica imperija Rima, Vizantije i Otomanskog carstva. Minareti i moderni neboderi jedni naspram drugih, i vekovima stare gradjevine nagnute nad Bosforom.

Najpoznatija od svih gradjevina svakako je Aja Sofija, koju je podigao jedan od rimskih imperatora a koju su kasnije Turci pretvorili u dzamiju. U blizini se nalazi jedina dzamija na svetu sa sest minareta, Sultan-Ahmetova dzamija ili Plava dzamija. Dok se sa Galata kule pruza predivan pogled na evropski deo grada i Bosfor.

Predahnite uz tursku kafu i alvu i krenite u obilazak palata: Topkapi palata, izgradjena u klasicnom orijentalnom stilu, ujedno je muzej, Dolmabahce palata izgradjena je u evropskom stilu, i krasi je najveca dvorana osvetljena kristalnim lusterom teskim 4,5 tone..

Za one koji vole da kupuju tu je najstariji i najveci zatvoreni bazar na svetu, Kapali carsija. Krivudave ulicice (preko 60)  sa izlozima punim nakita, tezge sa orijentalinim zacinima , tepisima i obaveznim cenjkanjem. I ne brinite retke su kradje ili bilo kakve neprijatnosti.


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu