odmor kako,gde

04 Sep, 2010

zlatni Prag

jos nesto o... — Autor marijanan @ 17:47

Jedan od najlepsih evropskih gradova gde su inspiraciju pronalazili Kafka, Mocart, Dvorzak. Grad sa stotinu tornjeva je jos jedan od nadimaka koji nosi ovaj grad. Prepun turista ovaj grad nudi za svakog ponesto.

Stari deo grada podeljen je na obalama Vltave na osamnaest mostova, od kojih je najpoznatiji Karlov most. Ukrasen je sa trideset statua, od kojih je najpoznatija statua svetog Jovana Nepomuka, ako je dodirnete to ce vam po legendi doneti srecu. Zanimljiva je i Zlatna ulica koja svoj izgled nije menjala od XVI veka. U njoj se nalazi Plava kuca u kojoj je ziveo Kafka. Posetite i baziliku svetog Vita, tu su neki od najlepsih vitraza na svetu.

Ako se bas ne snalazite dobro, mozete unajmiti turistickog vodica, koji ce vas npr odvesti na turu absinta. Od njih mozete saznati o mitskim stanarima Karlovog mosta, i posetiti tamnice dvoraca nocu.

U Pragu nemojte biti a ne probati neko od njihovih cuvenih piva. Naime, imaju jako dugu tradiciju pravljenja piva, i njihova piva vaze za jedna od najboljih na svetu. U pivnicama se pivo toci u rekama a sluze se i razni zpecijaliteti, poznate su kiselkaste susene kobasice. Probajte, kazu da se odlicno slaze!

 


 


Komentari

  1. Grad je zaista izuzetan – proverila! A ima izuzetnu modernu arhitekturu, recimo,zgradu popularno nazvanu Džindžer i Fred.

    Autor sladjanamil — 07 Sep 2010, 20:37

  2. Nisam nikad bila u Pragu, a na spisku je mojih želja. Nadam se da će u skorije vreme biti ostvarena.

    Autor sanjarenja56 — 08 Sep 2010, 16:59


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu